Pepper Tsjechisch werkkampioen

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper Tsjechisch werkkampioen
mei 232024
 

In 2022 begon ik met Arrette en Pepper aan een nieuw avontuur. Namelijk deelname aan de Tsjechische werkproeven. We hadden ingeschreven op een 3-tal wedstrijdweekenden waarbij we aan alle type wedstrijden zouden deelnemen.

Eerste weekend Bosproef (LZ), met beide honden behaald.

Het weekend daarop een Pohar van Najaarsveldproef (PZ) en Waterproef (VP) en dat bleek echt ons ding. Beide honden scoorden heel hoog. Arrette kreeg het CACT en Pepper het Res. CACT.

Het weekend daarna nog een Veelzijdigheidsproef (VZ), dit is een combinatie van de LZ, PZ en VP. Pepper behaalde deze proef.
Arrette liet het toen,  na een hele goede score op de eerste wedstrijddag, de 2e dag afweten op de sleep van de vos.

Toen heb ik mezelf als doel gesteld om te proberen of ik mijn Nederlands gefokte Cesky Fouseks Tsjechisch werkkampioen kon maken.

En laten we dat dan doen in de discipline waar we goed in zijn (veldwerk en waterwerk), want om een CACT te behalen moet je (nagenoeg) volle bak scoren. Dus we gingen nog een paar keer naar Tsj. En wat hebben ze gewerkt. Goed, betrouwbaar en met ontzettend veel plezier.

Pepper is van de twee de eerste die haar TSJECHISCH WERKKAMPIOENSCHAP compleet heeft met 3 CACT’s.
Met Arrette moeten we er nog 1 zien te scoren.

Voor nu zijn we reuze trots op die gekke Pepper die voor de verandering eens niet even haar eigen plan trok op één onderdeel.

13+14-8.2022 Pohar PZ + VP Res CACT
13-5-2023  PZ CACT
14-5-2023 ZV CACT
11-5-2024 PZ CACT

KCM 2024

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor KCM 2024
mei 132024
 

Op 12 mei hield de Cesky Fousek Vereniging zijn lustrum Kampioenschapsclubmatch. Het leuke van deze dag was dat er naast de clubshow ook allerlei leuke workshops waren en het afgesloten werd met een gezellige BBQ. Hulde aan de organisatie voor het organiseren van deze zeer geslaagd dag.

Een heel aantal van onze nakomelingen namen deel. Onderstaand een overzicht.

1 Uitmuntend – Haiko Venaticus Major (Hero), jeugdklasse reuen  Beste Jeugdhond
Zeer Goed – Hazel Venaticus Major (Stein), jeugdklasse teven
Zeer Goed – Hembra Venaticus Major, jeugdklasse teven

Zeer Goed – Fedde Diego Venaticus Major, openklasse reuen
Zeer Goed – Dunk Venaticus Major, openklasse reuen

1 Uitmuntend Res CAC – Fyra Venaticus Major, openklasse teven
2 Uitmuntend – Gayka Venaticus Major, openklasse teven
Zeer Goed – Guusje Venaticus Major, openklasse teven

Zeer Goed – Elin Venaticus Major, gebruikshondenklasse teven

2 Uitmuntend – Xilac Falkor Venaticus Major, veteranenklasse reuen

Pepper CACT op PZ in Tsj.

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper CACT op PZ in Tsj.
mei 122024
 
We did it again!!!!
Het weekend van 11-12 mei hadden we wedstrijden in het land van oorsprong van ons Tsjechische ras. De eerste wedstrijddag hebben we geweldig kunnen afsluiten.
Cayenne Pepper Venaticus Major behaalde 300/300 punten op de PZ en kreeg daarbij het CACT.
Nu heeft ze 3x CACT en 1x Res. CACT behaald en is dus daarmee voldoende gekwalificeerd voor Tsjechisch werkkampioen.
Ook Arrette Venaticus Major heeft het super gedaan met 295/300 punten op de PZ.

Hruby succesvol op show

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Hruby succesvol op show
mei 112024
 

Hruby deed in Noorwegen mee aan een hondententoonstelling en liet zich van haar beste kant zien.

Naast een mooi keurrapport met 1e Uitmuntend en BOB werd ze winnaar van de rasgroep en behaalde een 4e plaats bij Best in Show.

One year old excellent type, feminine with right proportions, long head with typical expression, excellent topline and underline, promising forechest and ribcage, good bone and feet, balanced angulations in front and rear, excellent coat quality but it is not in best condition today, Moves with excellent reach and drive, a bit narrow from behind.

 

H-nest naar Jachtaanlegtest

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor H-nest naar Jachtaanlegtest
apr 292024
 

Op 28 april werd de jachtaanlegtest gehouden in Lochem. Voor ons altijd een belangrijk moment, om zo rond de leeftijd van 1 jaar het nest te evalueren op gebied van karakter, jachtaanleg, werkwil en uiterlijk. We waren dan ook ontzettend blij dat eigenaren met hun honden hebben deelgenomen deze dag. Hruby en Haika hadden de test in oktober al behaald.

Stuk voor stuk lieten de jonge H-tjes een enorme power, drive en schitterend vloeiende galop zien in het veldwerk. Iets waar ik echt van kan genieten. Daarnaast gingen ze allemaal zonder al te veel fratsen te water om de foam eend te apporteren en liepen allemaal vlot te sleep uit. Ze toonden geen angst voor het schot, kwamen nagenoeg allemaal duidelijk tot voorstaan en er werden geen problemen/fouten ontdekt bij de exterieurkeuring.

Alle 6 de honden zijn met vlag en wimpel geslaagd deze dag.

Haiko Venaticus Major (Hero)
Hunter Venaticus Major (Toby)
Hachi Venaticus Major (Buddy)
Hector Venaticus Major (Bonker)
Haidy Venaticus Major
Hazel Venaticus Major (Stein)

Pepper 2 nieuwe titels: CIE en CIB

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper 2 nieuwe titels: CIE en CIB
apr 262024
 

Pepper heeft 2 nieuwe titels ontvangen van de FCI.

CIB: Champion International Beauté staat voor Internationaal Schoonheidskampioen voor staande honden met minimaal ZG op een veldwedstrijd en 2x CACIB op een show in 2 verschillende landen.

CIE: Champion International Exposition staat voor Internationaal Showkampioen. 4x CACIB op een show in 3 verschillende landen.

 

Haika CACT op ZV (Tsj)

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Haika CACT op ZV (Tsj)
apr 152024
 

Wat is er mooier dan je werkboekje te openen met een CACT in het land van herkomst.
Haika, volgende week 1 jaar oud, maakte diepe indruk op de keurmeesters.
De kleine meid heeft een mooie toekomst voor zich liggen.

Ze liet een prima zoekwijze zien in een veld waar nauwelijks wild aanwezig was. Na een loop van 24 minuten waarbij ze aanhoudend gewerkt heeft en slechts 1 hazenleger gevonden heeft mocht ze smiddags terugkomen om haar voorstaan te laten zien op een fazant. Netjes stond ze deze voor en bleef zomaar steady bij het weggaan van de vogel en het schot. Gauw aangelijnd, dan kan er niks meer mis gaan.
Het was een proef met veel afvallers. 21 honden verschenen aan de start en slechts 12 behaalden een diploma. Haika werd 2e met een punten totaal van 225/228. We hadden geen steadiness op haarwild kunnen laten zien.

ZV-I 225 (CACT)

2e U op Voorjaarsveldwedstrijd

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor 2e U op Voorjaarsveldwedstrijd
apr 132024
 

YES, eindelijk een voorjaarskwalificatie in de pocket voor Pepper. En wat voor één.
2e Uitmuntend op IFT van KCHHMO in prachtige velden nabij Praag op 12 april 2024.
Mooie lovende worden van een Servisch keurmeester echtpaar (Milan en Kristina Veskov) dat zelf DSD fokt.

Pepper Champion Field Trial GT

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper Champion Field Trial GT
mrt 012024
 

Eindelijk is het officieel. De dag voor haar 5e verjaardag viel hij in de bus.
De titel FRANS WERKKAMPIOEN OP GESCHOTEN WILD is verstrekt door Societé Centrale Canine aan Cayenne Pepper Venaticus Major.

Met 1x CACT in 2022, 3x CACT en 1 CACIT in 2023 in Frankrijk.

In de tussentijd liep ze in Tsj op de werkproeven voor staande honden ook nog 2x CACT en 1x Res.CACT. Dus ook in Tsjechië zijn we al aardig op weg naar de titel Werkkampioen.

Nu eerst deze maar eens inlijsten en een mooi plekje geven.

Pepper schrijft geschiedenis in Gouy en Artois

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper schrijft geschiedenis in Gouy en Artois
okt 182023
 

Na veel plezier te hebben beleefd aan de serie van 3 dagen veldwedstrijden in Gouy en Artois in 2022 ging ik graag terug dit najaar.
Ik had enkel Pepper ingeschreven en ze was eindelijk weer goed in vorm.
De eerste dag, 12 okt., hadden we keurmeester P. Debret. Pepper deed ontzettend haar best in het enorme bietenveld, maakte halverwege de loop een mooi en correct punt. En joeg door in dezelfde ruime stijl. Op links kreeg ze nadrukkelijk verwaaiing op het einde van haar slag, ze heeft wel bijna 2 minuten heel hard geprobeerd het uit te werken maar besloot toen uiteindelijk dat de vogel er niet meer was en vervolge haar parcours. Dit lange werken op iets wat uiteindelijk niks opleverde kostte haar zeer terecht het CACT dus bleef het bij een 1e Uitmuntend.

De tweede dag, 13 okt. hadden we keurmeester J. Leclerq. Deze dag was het bietenveld vrij klein voor zoveel honden dus hadden ze het nabij gelegen mosterd veld ook ter beschikking. Ik mocht daar beginnen omdat het bietenveld al helemaal bejaagd was. Pepper pakt de onderrand van het veld helemaal. Eerst naar rechts en vervolgens ook naar links. Links loopt het wat heuvel op en we zien haar niet meer terugkomen. Zou ze voorstaan op de hoek? Is ze nu de linker rand aan het uitwerken naar voren toe? Er komen al allerlei doemscenario’s bij mij op van een rennende fazent op de rand van het veld….. We beginnen maar eens met zijn allen die kant op te lopen, tot dat blijkt dat ze keurig haar slag gemaakt heeft in de mosterd en tien meter voor ons kruist. De mosterd is zo hoog dat je de hond enkel kunt zien als hij vlakbij je is. Dichtbij jagen is niet iets voor Pepper maar gelukkig komt ze al vrij snel in verwaaiing nadat ze ons gepasseerd is en maakt een mooi punt op een roodpoot patrijs. Ik dacht dat die niet geschoten werden dus ik keek niet waar de vogel viel. Pepper had het gelukkig wel gezien en de vogel die nog een beetje leefde bracht ze keurig en vlot in de hand. De keurmeester wilde graag wat opschuiven naar een stuk waar de mosterd wat lager was zodat hij haar beter kon zien werken. Daar vertrok ze met dezelfde allure en maakte ruime slagen op de wind. Deze actie werd aan het eind van de dag beloond met 1 Uitmuntend CACT.

De derde dag, 14 okt. was het een internationale wedstrijd. Er werden al grapjes gemaakt richting ons dat we elkaar wel zouden zien in de barrage voor het CACIT.
Pepper en ik hadden een goede vibe en ondanks dat we deze dag in een groep zaten met een heel aantal professionele voorjagers hadden de 6 honden voor ons nog niet weten te scoren. Ze hadden moeite om de lopende fazantenhanen goed voor te staan. Waren daardoor niet goed steady, gingen uit de hand of stonden vaak leeg voor. Eén hond weigerde het apport uit te voeren.  Toen was de beurt aan ons. Pepper vertrekt met een vliegende start en legt zich direct goed op de wind en daarmee diagonaal op het veld. In haar 3e slag komt ze rechts tot een overtuigend arrêt wat we mooi kunnen afronden. Vervolgens moeten we doorjagen, daarbij gooit Pepper alle registers open, billenknijpend loop ik er achteraan. Het is net of ik een Formule 1 wagen rijd en maar moet hopen dat we goed door de bochten komen. Als dit maar goed gaat. En het gaat goed.
Na 12 minuten wordt de beurt afgefloten door keurmeester J. Leclerq. Hij had genoeg gezien.
Als alle honden geweest zijn blijkt onze groep 2 kwalificaties te hebben een CACT en een Res.CACT.
Pepper krijgt net als gisteren 1 Uitmuntend CACT en omdat het een ICVO wedstrijd is mogen we ons klaar maken voor de barrage.

Ook in de barrage vertrekt Pepper met grote allure en overtroeft beide andere honden.
De drie keurmeesters: J. Vargas, J. Leclerq en D. Horman waren het er unaniem over eens dat de Barbu Tchèque het CACIT verdiend had.
Het wedstrijdseizoen zit er op. 8 wedstrijden gelopen en 4x dik in de prijzen.

1 Excellent CACT 23-9-2023, Damery (ICVO), P. Debret
1 Excellent             12-10-2023, Gouy en Artois (ICP), P. Debret
1 Excellent CACT 13-10-2023, Gouy en Artois (ICP), J. Leclerq
1 Excellent CACT – CACIT 14-10-2023, Gouy en Artois (ICVO), J. Vargas, J. Leclerq en D. Horman

Met deze serie kwalificaties, gecombineerd met de 1 U CACT van vorig jaar, kunnen we naast de titel Trialer nu ook de titel voor Frans Werkkampioen Gibier Tiré aanvragen.