WIE ZIJN WIJ

 

Kennel ‘Venaticus Major’

WATERWERK Asta (Cayenne) z Krotejovskych lesu, gecomprimeerdCesky Fousek kennel ‘Venaticus Major’ is een kleinschalige kennel die af en toe een nestje fokt.
Wij wandelen en werken dagelijks met onze honden. Ze worden getraind voor zowel veldwerk, apporteren als zweetwerk.
Er wordt deelgenomen aan veldwedstrijden, apporteerproeven en -wedstrijden en zweetproeven in Nederland en daar buiten. We proberen tenminste 1 keer per jaar af te reizen naar Tsjechië om daar met de honden te werken in hun thuisland en te kijken naar het beschikbare fokmateriaal in Tsjechië. Af en toe bezoeken we met onze honden een show. Uiteraard worden de honden vol ingezet in de praktijkjacht.
Onze honden wonen bij ons in huis en vormen een belangrijk deel van ons dagelijks leven. In huis zijn ze rustig en heb je eigenlijk geen kind aan ze. Ze slapen vooral maar zijn wel graag bij je in de buurt.

De kennelnaam ‘Venaticus Major’ is afgeleid van de eerste vogelhond in de geschiedenis, de Canis Venaticus Major (Latijn). En omdat de Cesky Fousek naar alle waarschijnlijkheid de stamvader is van de draadharige staande honden (de geschiedenis van dit ras gaat terug tot 1348) en een voorstaande hond is heb ik voor deze kennelnaam gekozen.

Veelzijdig naar de top jachthondentraining

voorkant boek (klein)Veelzijdig naar de top jachthondentraining is gebaseerd op het door Johan geschreven boek Veelzijdig naar de top; werken met continentale staande jachthonden.
In de cursussen werken we volgens de methode van dit boek waarbij we er naar streven de continentale staande hond in zijn veelzijdigheid (veldwerk, apporteren en zweetwerk) te ontwikkelen. Daarin zijn wij uniek. We geven dus geen specifieke apporteercursus gericht op de standaard proeven maar werken aan een veelzijdig ontwikkeling van de hond in al zijn facetten. Het apporteerwerk krijgt wel veel aandacht, simpelweg omdat dit een discipline is waar veel training bij komt kijken. Kijk voor meer informatie over het boek, de cursussen, workshops en privélessen op www.veelzijdignaardetop.nl

Tevens kent u ons van de serie artikelen getiteld ‘Hond en Jachtpraktijk’ die in het tijdschrift van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging gepubliceerd zijn.

Wie zijn wij?

Even voorstellenLotte van Dijk: Ik ben opgegroeid in een gezin waar dieren een belangrijke rol speelden. In 2002 kwam er een draadhaar Vizsla. In eerste instantie gewoon als huishond maar zowel de hond als ik vonden het werken zo mooi dat we ieder vrij uurtje benutte om er op uit te trekken en te trainen. In het begin alleen apporteerwerk maar toen ik inschreef voor een cursus veldwerk (instructeur Johan Kraay) sloeg de vonk over. Zowel tussen trainer en cursist als de liefde voor het staande hondenwerk. Deze hond barste niet van de natuurlijke jachtaanleg maar was wel ontzettend comminucatief en wilde heel graag met en voor mij werken. Door met haar te werken, veel te lezen en goed te luisteren en te kijken naar anderen heb ik mijzelf het voorjagersvak aangeleerd, en niet zonder succes mag ik zeggen. En nog altijd leer met volle teugen en hoop ik met de jaren mijn kennis en ervaring te blijven uitbreiden.
Toen ik het huis uit ging moest de hond achterblijven want deze was onderdeel van het gezin en werd het voor mij tijd voor een eigen hond. Mijn wens was een hond die over voldoende natuurlijk jachtaanleg beschikte dat hij op jachtgebied (met name veldwerk) werkelijk kon presteren, een rustig en niet te hard karakter had, ruwharig was en uiteraard een goede gezondheid had.
Sinds 2005 ben ik dan ook de trotse eigenaar van de werkelijk van jachtpassie bruisende Cesky Fousek Asta z Krotejovskych lesu met de zeer toepasselijke roepnaam Cayenne (ze is een echt pepertje voor de jacht). Sinds 2008 hebben wij een dochter van haar genaamd Storm Venaticus Major en in 2012 nog een dochter genaamd Vitesse Venatiucus Major.

johan met storm (duiven)Johan Kraay is op jachthondengebied zeker geen onbekende. Hij heeft jaren lang op hoog niveau gewerkt met Drentsche Patrijshonden en heeft later de overstap naar de Cesky Fousek gemaakt. Johan heeft zijn sporen verdiend op KNJV-proeven (vele A-diploma’s werden in de wacht gesleept), veldwedstrijden en apporteerwedstrijden ter drijfjacht.
Hij is jaren lang KNJV-instructeur geweest. Daarnaast is hij auteur van de trainingsboeken: Veelzijdig naar de top (2011) en Apporteren: samenspel (1995).
Maar bovenal is Johan jager. Jager met hond, want jagen zonder hond is geen jagen.