Pepper 1 Uitmuntend CACT in Frankrijk

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper 1 Uitmuntend CACT in Frankrijk
okt 232022
 

20 t/m 22 oktober heeft Lotte met Pepper en Arrette deelgenomen aan veldwerkwedstrijden in Frankrijk. Deze Gibier Tiré wedstrijden zijn najaarsveldwerkwedstrijden waarbij de fazant na het voorstaan geschoten wordt en de hond deze moet apporteren, zonder in te springen.

De eerste dag maakte Pepper een geweldige start. Met veel drive en allure joeg ze het bietenveld af en kwam al snel in verwaaiing van de fazant welke ze strak en vast voorstond. Ze wachtte totdat Lotte, keurmeester en jager bij haar waren alvorens ze samen met de Lotte de vogel opstootte. Ze was volledig steady bij het opvliegen en schot. De fazant werd gemist, dus volgde er een koud apport. Vervolgens moest ze doorjagen en toonde daarbij opnieuw veel drive en passie om wild te vinden. Na 4 minuten zo doorgejaagd te hebben komt ze opnieuw overtuigend tot voorstaan. Op verzoek van de keurmeester heeft Lotte Pepper aangelijnd en weg gedragen. De keurmeester had genoeg gezien en wilde deze fazant graag bewaren voor een volgende hond. Aan het eind de dag bleek dat er in onze groep 4 kwalificaties waren. 3x een Excellent (Uitmuntend) en 1x Très Bon (Zeer Goed). Lotte en Pepper hadden de wedstrijd gewonnen met een 1e Excellent CACT.

Arrette had de eerste 2 dagen pech omdat ze veld moest afjagen waar al veel honden in gejaagd hadden. Arrette vond dus in de eerste 2 wedstrijden geen wild. Maar op de laatste wedstrijd dag maakte ze het helemaal goed. Een schitterende ruime loop met gewaagde diepe slagen. Maar Arrette was zeker en pakte stevig door. Na ruim 10 minuten komt ze in verwaaiing van een fazant die tegen wind in aan het weglopen is. Vastberaden tijgert ze er achteraan en na zo’n 80m weet ze de haan vast te zetten en staat ze voor. Ze wacht keurig tot dat Lotte en de 2 jagers bij haar zijn. De fazant vliegt op, Arrette is netjes steady bij het opvliegen maar op moment dat de fazant valt springt ze in. De fazant leeft nog en ze heeft even moeite om hem goed te pakken maar dat regelt snel, komt dan terug gelopen en loopt daarbij er een hennetje uit wat voor haar neus wegvliegt. Ze blijft de haan goed vasthouden en loopt, na even gekeken te hebben naar de opvliegende hen, door naar Lotte en stelt de haan levend ter hand.

De jagers en keurmeester waren erg te spreken over haar werk, echter het inspringen op het apport maakte dat hij niet hoger kon geven dan de kwalificatie Très Bon met een 3e plaats.

Ook Pepper kreeg op de 3e dag een kwalificatie Très Bon. Ze moest op een schuine heuvel jagen en had erg moeite met de draaiende wind. Hierdoor werd haar parcours erg onregelmatig, wel had ze netjes voorgestaan en de fazant geapporteerd.

Bosco behaalt VPS

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Bosco behaalt VPS
okt 152022
 

Recent ontving ik bericht uit Duitsland. Anja had met Bosco Venaticus Major 8 & 9 oktober deelgenomen aan een Verbandprüfung nach dem Schuss (VPS). Dit is een veelzijdigheidsproef na het schot.

Bos onderdelen
Zweetwerk, sleep en verloren zoeken van vos en haas, stöberen en buschieren.

Water onderdelen
Stöberen met en zonder eend in water, verloren zoeken van eend in het riet.

Veld onderdelen
Verloren zoeken van veerwild, sleep van veerwild

Gehoorzaamheid
Rust op post tijdens gesimuleerde drijfjacht, volgen, gedrag aan de riem, afliggen

Bosco en Anja hebben ontzettend hard gewerkt deze 2 dagen en prachtige punten gescoord. Een miscommunicatie tussen voorjager en hond zorgde bij het zweetwerk helaas voor een cijfer 2, wat resulteerde in een degradatie in de prijsklasse van 1e, naar 3e.

 

4 honden op de jachtaanlegtest

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor 4 honden op de jachtaanlegtest
okt 092022
 

Op 9 oktober was het tijd voor de jachtaanlegtest.

2 honden uit het F-nest waren op de vorige test niet aanwezig dus was nu aan hun de beurt te laten zien wat ze in huis hebben.

Falco heeft samen met Wietske en Bennie zijn beste beentje voor gezet en is geslaagd.
Frey Luca heeft samen met Deborah en Ruud laten zien wat hij in zijn mars heeft en is geslaagd.

Uit het G-nest (9 maanden oud) waren er 2 honden die deelname aan de jachtaanlegtest.
Gayka heeft met Edith en Henk mooi werk laten zien en is geslaagd.
Guusje heeft samen met Henk en Jaqcuelien laten zien uit wat voor hout zij gesneden is en is geslaagd.

Wij zijn erg blij dat alle eigenaren bereid zijn geweest om het nest te evalueren op gebied van de Jachtaanleg.
Dat alle honden dan ook slagen is een fantastisch resultaat.

2e Veldwerkkwalificatie voor Elin

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor 2e Veldwerkkwalificatie voor Elin
okt 082022
 

Op 8 oktober deden Erika en Elin opnieuw mee met succes aan een jeugdveldwedstrijd.

Deze keer behaalden zij samen de kwalificatie Goed in De Heen.

 

Elin 1e Zeer Goed op veldwedstrijd

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Elin 1e Zeer Goed op veldwedstrijd
okt 022022
 

Voor Erika en Elin viel het allemaal op z’n plek op hun eerste veldwerkwedstrijd. Na een 3-daagse training met ons in Noord-Frankrijk waarbij Elin en Erika weer mooie vordering maakten, was het 17 september tijd voor hun eerste wedstrijd. Na een mooie eerste loop werden ze terug gevraagd voor een 2e loop. In deze loop maakte Elin 2x achter elkaar een punt op een groepje fazanten.

De eerste loop en deze mooie voorsta-acties tezamen resulteerde in een Zeer Goed op de 2e plaats.

 

 

 

Veelzijdigheidsproef (VZ) Opava, Tsj.

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Veelzijdigheidsproef (VZ) Opava, Tsj.
aug 212022
 
Na het behalen van de bosproef (LZ), veldproef (PZ) en de waterproef (SVP) was het op 20 en 21 augustus tijd voor de veelzijdigheidsproef (VZ). Deze tweedaagse proef verenigd de drie voorgaande proeven in één.
Zaterdag stonden voor ons de veld- en wateronderdelen op het programma. Dit deden Pepper en Arrette hartstikke goed. Hier en daar een enkel puntje verloren op kleinigheden.
Pepper liep in de solo jacht te ruim volgens de keurmeester wat resulteerde in moeten fluiten in de bochten en daarmee een puntje verlies op zoeksysteem. Ze maakte wel een prachtig steady punt. Helaas vloog de fazant zo op dat het geweer deze niet kon schieten zonder mij definitief doof te maken. Dus later volgde nog een warm apport op de stoppel.
Arrette liet zich in de groepsjacht verleiden om met buurhond mee te gaan toen die luid keffend achter een haas aan vloog. Oeps, maar ze was vlot weer terug. En heeft verder keurig geluisterd.
Pepper behaalde een recordtijd van 17 seconden voor het uitvoeren van de fazantensleep. Arrette liet op deze sleep de mooiste/netste uitvoering van de dag zien.
Zaterdag middag was het waterwerk aan de beurt.
Dit begon met 2 minuten dirigeren/zoeken op water (zie filmpje op Lottes FB pagina).
Vervolgens apport uit water, dan 5 minuten zelfstandig stöberen in riet om dan te eindigen met een verloren apport uit riet. Voor de meiden allemaal appeltje eitje en Arrette deelde nog even een eye-wipe uit bij het verloren apport uit het riet. Binnen 1 minuut had ze de eend binnen waar de hond in de vorige groep tevergeefs 10 minuten naar gezocht heeft.
Al met al de eerste dag goed afgesloten met mooie cijfers en nog in de race voor een diploma in de 1e prijscategorie.
Dag 2 was onze bosdag. En daar waren de beruchte vossen weer. Omdat het op de bosproef 2 weken eerder stroever ging met de vossen apporten dan ik verwacht had, hebben we in de week voorafgaand aan de veelzijdigheidsproef nog 2x met vos geoefend. Helaas bleek op de dag van de proef dat dit de verkeerde insteek was. Arrette had er helemaal genoeg van en Pepper deed ook moeilijk. De vos uit de hindernis kwam nog wel binnen maar op de sleep gaf Arrette een definitieve weigering. En daarmee is de kans op een eventueel diploma bekeken.
Pepper werkte goed op de bos disciplines (rust op post bij 10 minuten durende gesimuleerde drijfjacht, jagen, buschieren, bersen, zweetspoor, sleep haas etc) maar scoorde lage cijfers bij de 3 vossen oefeningen. Dit resulteerde in een diploma in de 2e prijscategorie met een puntentotaal wat ruim boven het minimum voor de 1e prijscategorie was.
Eind goed al goed ben ik reuze trots op mijn meiden dat ze in 2,5 wkn tijd 3 wedstrijdweekenden hartstikke goed gewerkt hebben en prachtige resultaten behaald hebben op proeven die wij in Nederland niet kennen in een taal waar het vrouwtje geen bal van begrijpt.

Kampioenschapsclubmatch CFVN 2022

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Kampioenschapsclubmatch CFVN 2022
aug 202022
 

Terwijl wij in Tsjechië met de honden aan het werk waren op de Veelzijdigheidsproef werd in Lochem door de Cesky Fousek Vereniging Nederland de jaarlijkse Kampioenschapsclubmatch gehouden. We zijn blij en trost met zulke mooie resultaten en feliciteren van harte alle eigenaren.

Puppyklasse reuen
1 Veel Belovend – Gabor Venaticus Major

Puppyklasse teven
1 Veel Belovend – Guusje Venaticus Major
2 Veel Belovend – Gayka Venaticus Major

Jeugdklasse reuen
Zeer Goed – Fedde Diego Venaticus Major
Zeer Goed – Floris Guus Venaticus Major

Jeugdklasse teven
2 Uitmuntend – Fyra Venaticus Major

Jonge hondenklasse teven
3 Uitmuntend – Elin Venaticus Major

Veld- + Waterproef (PZ+SVP) Tesany Tsj.

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Veld- + Waterproef (PZ+SVP) Tesany Tsj.
aug 152022
 
Zaterdag 13 en zondag 14 waren we te gast op de veld- en waterproef van de Britse Staande honden vereniging van Moravië.
Zaterdag stond de veldproef op het programma.
Gestart werd met groepsjacht (in linie lopend voorjagers zo’n 50m uit elkaar mogen de honden flankeren. Elkaar niet hinderen en de andere voorjager eigenlijk niet passeren. Mbt dat niet passeren werd wel een oogje dicht geknepen want Britse staande honden lopen nu eenmaal groot. Arrette en Pepper deden daar vrolijk in mee 😉. Ruim jagend, maar goed in de hand. Er werd voorgestaan waarbij de andere honden zich keurig gedroegen. Tijdens de drift werd ook nog 8x geschoten om het gedrag vd honden mbt schot te testen).
Vervolgens verloren apporten van haas en fazant in hetzelfde luzerne veld. Dit was vd pointer in onze groep wel moeilijk maar hij deed het toch maar. Voor onze meiden was dit natuurlijk appeltje eitje al wilde Pepper even zeker weten of het haas wel dood was 😉 (1 puntje aftrek)
Toen naar de andere kant vh mega luzerne veld voor slepen van haas en fazant vd wind af getrokken. Ook appeltje eitje.
Daarna was het tijd voor een warm apport test. Er was geen wild geschoten tijdens de groepsjacht dus werd er even een fazant uit de auto gehaald.
Op 5 m afstand op kaal land werd deze zonder knal opgegooid en de hond moest halen. Arrette keek me echt aan met zo’n blik van ‘Dit meen je toch niet? Zo’n simpel apport moet ik gaan halen? Ik heb net al die moeilijke apporten gedaan’. Toen ze bij de fazant kwam en merkte dat deze warm was vond ze het toch wel weer leuk en bracht ‘m netjes.
Alle apporteer onderdelen te land afgerond, was het nu tijd vd solo jacht.
Hier mag de hond zo ruim jagen als hij wil en wordt gekeken naar zoeksysteem, snelheid en uithoudingsvermogen.
Pepper gaf hier een geweldige show weg met een schitterende galop, zeer ruime zoekwijze en een spectaculair arrêt op een wilde kwartel (zie video op mijn FB pagina). Door de jury werd Pepper de rest van het weekend Rakette genoemd. Ze waren helemaal verliefd op haar.
Vervolgens naar het water voor een apport van eend uit water en werd de dag afgesloten. Arrette had de koek op en weigerde te gaan zitten bij het afgeven (1 puntje aftrek).
Respect op haas bleek niet te testen omdat door de warmte er geen hazen in het veld lagen. Reglementair krijg je dan automatisch een 3.
Zondag stond de waterproef op het programma. Er werd gestart met een 10 min. durende gesimuleerde drijfjacht waarbij er veel geschoten werd. De honden moesten de rust op post bewaren.
Alle honden gedroegen zich prima en we konden met het echte werk beginnen.
Bij een grote visvijver moesten we starten met 2 minuten dirigeren op water. Pepper vindt dit ingewikkeld en verloor wat puntjes. Gelukkig deed ze alle andere onderdelen voor volle bak dus zat ze nog altijd hoog.
Vervolgens apport uit water met schot.
En toen op naar een uitdagend onderdeel: 5 minuten zelfstandig stöberen in riet. Nou dit was aan de meiden wel besteed. Het rook er interessant met vossenlucht in de kant en eenden in het natte gedeelte. Ze willen dat de hond ruim zoekt en zowel rechts als links en diep werkt. Het kraken van het riet en het plonzen tijdens het lopen verklapte waar de hond was.
Toen nog een verloren apport van een eend uit het riet en de dag zat er op.
Terug naar het restaurant voor de puntentelling. Zowel voor de Britse staande honden als voor de Continentale staande honden was er een CACT te verkrijgen genomen over de 2 dagen.
Arrette had een geweldige score lijst en werd beloond met het CACT.
Pepper (Rakette) had wat puntjes verloren op het dirigeren in water maar had verder schitterend gewerkt en kwam daarmee in aanmerking voor het Reserve CACT.

Bosproef (LZ) Plzen Tsj.

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Bosproef (LZ) Plzen Tsj.
aug 062022
 
Zaterdag 6 augustus heb ik met Arrette en Pepper in Tsjechië de Lesni Zkousky (bosproef) gelopen. Een goed georganiseerde prachtige dag. Gelukkig hielp een flinke regenbui de nacht vooraf voor afkoeling en voldoende luchtvochtigheid.
Samenkomst, traditionele opening, lootjes trekken en dan de gezamenlijke start met het onderdeel vos uit de hindernis. Ondanks de vele oefening hiervan in de laatste weken, deden beide meiden moeilijk en haalden we dit onderdeel met de hakken over de sloot.
Toen met 12 honden op de rij 10 minuten gesimuleerde drijfjacht. Rust op post is dan vereist. Dit ging prima (die ochtenden op de kleiduivenbaan hebben hun vruchten afgeworpen 😉).
Vervolgens gingen we in groepjes van 4 uiteen en mochten wij starten met slepen van vos en haas.
Daarna naar de onderdelen zelfstandig stöberen in dicht bos (de hond moet ruim zoeken en alle delen van het bos gezien worden), voorjagen in bos waarbij de hond moet flankeren 30m beide zijden en verschillende verloren apporten van vos, haas en fazant.
Toen even pauze en op naar het zweetwerk. Dit werd voorafgegaan door een bers-onderdeel waarna de hond vervolgens 5 min uit zicht moet blijven liggen en er halverwege een schot gelost wordt als of je het ree geschoten hebt. Dan een zweetspoor van zo’n 500 m lang.
Oh wat was ik blij met hoe prachtig de beide meiden dit zweetspoor deden. Voor Pepper was het goed dat het later op de dag was, nu was ze tenminste iets kalmer. Arrette werkte heel mooi in afwisselend terrein met hoge dennen met lage ondergroei, open stuk met hoog gras, dichte dennenboompjes en uiteindelijk weer open bos zonder ondergroei. Ze liep het spoor prachtig. Ging soms even een paar meter verkeerd maar had dat na 5m door en herstelde zichzelf dan goed. Ik heb vooral van het zweetwerk Arrêtte enorm genoten. Mede door de moeilijke tijd die ze gehad heeft in de afgelopen 2 maanden door het auto ongeluk. Ze is helemaal terug van weggeweest en hoe.
En ja, die koude dode vos…..dat was bij Arrêtte nooit zo favoriet.

Floyd Venaticus Major verongelukt

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Floyd Venaticus Major verongelukt
jul 182022
 

Floyd deed alles met volle overgave en full speed. Een jonge hond die borrelde van de jachtpassie, vrolijkheid, energie en dadendrang maar ook graag bij zijn baasje op schoot in slaap viel. Zijn passie en power is hem op de leeftijd van 13 mnd noodlottig geworden. Hij is een weg opgerend en aangereden. In één klap stond alles stil voor Floyd maar vooral voor zijn baasjes en de wereld om hun heen.

Het is stil zonder Floyd.

30-5-2021 / 9-7-2022

Translate »