Pepper schrijft geschiedenis in Gouy en Artois

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper schrijft geschiedenis in Gouy en Artois
okt 182023
 

Na veel plezier te hebben beleefd aan de serie van 3 dagen veldwedstrijden in Gouy en Artois in 2022 ging ik graag terug dit najaar.
Ik had enkel Pepper ingeschreven en ze was eindelijk weer goed in vorm.
De eerste dag, 12 okt., hadden we keurmeester P. Debret. Pepper deed ontzettend haar best in het enorme bietenveld, maakte halverwege de loop een mooi en correct punt. En joeg door in dezelfde ruime stijl. Op links kreeg ze nadrukkelijk verwaaiing op het einde van haar slag, ze heeft wel bijna 2 minuten heel hard geprobeerd het uit te werken maar besloot toen uiteindelijk dat de vogel er niet meer was en vervolge haar parcours. Dit lange werken op iets wat uiteindelijk niks opleverde kostte haar zeer terecht het CACT dus bleef het bij een 1e Uitmuntend.

De tweede dag, 13 okt. hadden we keurmeester J. Leclerq. Deze dag was het bietenveld vrij klein voor zoveel honden dus hadden ze het nabij gelegen mosterd veld ook ter beschikking. Ik mocht daar beginnen omdat het bietenveld al helemaal bejaagd was. Pepper pakt de onderrand van het veld helemaal. Eerst naar rechts en vervolgens ook naar links. Links loopt het wat heuvel op en we zien haar niet meer terugkomen. Zou ze voorstaan op de hoek? Is ze nu de linker rand aan het uitwerken naar voren toe? Er komen al allerlei doemscenario’s bij mij op van een rennende fazent op de rand van het veld….. We beginnen maar eens met zijn allen die kant op te lopen, tot dat blijkt dat ze keurig haar slag gemaakt heeft in de mosterd en tien meter voor ons kruist. De mosterd is zo hoog dat je de hond enkel kunt zien als hij vlakbij je is. Dichtbij jagen is niet iets voor Pepper maar gelukkig komt ze al vrij snel in verwaaiing nadat ze ons gepasseerd is en maakt een mooi punt op een roodpoot patrijs. Ik dacht dat die niet geschoten werden dus ik keek niet waar de vogel viel. Pepper had het gelukkig wel gezien en de vogel die nog een beetje leefde bracht ze keurig en vlot in de hand. De keurmeester wilde graag wat opschuiven naar een stuk waar de mosterd wat lager was zodat hij haar beter kon zien werken. Daar vertrok ze met dezelfde allure en maakte ruime slagen op de wind. Deze actie werd aan het eind van de dag beloond met 1 Uitmuntend CACT.

De derde dag, 14 okt. was het een internationale wedstrijd. Er werden al grapjes gemaakt richting ons dat we elkaar wel zouden zien in de barrage voor het CACIT.
Pepper en ik hadden een goede vibe en ondanks dat we deze dag in een groep zaten met een heel aantal professionele voorjagers hadden de 6 honden voor ons nog niet weten te scoren. Ze hadden moeite om de lopende fazantenhanen goed voor te staan. Waren daardoor niet goed steady, gingen uit de hand of stonden vaak leeg voor. Eén hond weigerde het apport uit te voeren.  Toen was de beurt aan ons. Pepper vertrekt met een vliegende start en legt zich direct goed op de wind en daarmee diagonaal op het veld. In haar 3e slag komt ze rechts tot een overtuigend arrêt wat we mooi kunnen afronden. Vervolgens moeten we doorjagen, daarbij gooit Pepper alle registers open, billenknijpend loop ik er achteraan. Het is net of ik een Formule 1 wagen rijd en maar moet hopen dat we goed door de bochten komen. Als dit maar goed gaat. En het gaat goed.
Na 12 minuten wordt de beurt afgefloten door keurmeester J. Leclerq. Hij had genoeg gezien.
Als alle honden geweest zijn blijkt onze groep 2 kwalificaties te hebben een CACT en een Res.CACT.
Pepper krijgt net als gisteren 1 Uitmuntend CACT en omdat het een ICVO wedstrijd is mogen we ons klaar maken voor de barrage.

Ook in de barrage vertrekt Pepper met grote allure en overtroeft beide andere honden.
De drie keurmeesters: J. Vargas, J. Leclerq en D. Horman waren het er unaniem over eens dat de Barbu Tchèque het CACIT verdiend had.
Het wedstrijdseizoen zit er op. 8 wedstrijden gelopen en 4x dik in de prijzen.

1 Excellent CACT 23-9-2023, Damery (ICVO), P. Debret
1 Excellent             12-10-2023, Gouy en Artois (ICP), P. Debret
1 Excellent CACT 13-10-2023, Gouy en Artois (ICP), J. Leclerq
1 Excellent CACT – CACIT 14-10-2023, Gouy en Artois (ICVO), J. Vargas, J. Leclerq en D. Horman

Met deze serie kwalificaties, gecombineerd met de 1 U CACT van vorig jaar, kunnen we naast de titel Trialer nu ook de titel voor Frans Werkkampioen Gibier Tiré aanvragen.

Jachtaanlegtest met Haika en Hruby

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Jachtaanlegtest met Haika en Hruby
okt 082023
 
Onze kleuters waren vandaag serieuze werkhondjes. Officieel wat te jong (nog net geen 6 mnd) maar ze lieten afgelopen weken zulke mooie dingen zien, dat ik begin deze week besloot het te proberen.
Jachtaanlegtest van de Cesky Fousek Vereniging in Lochem.
Veldwerk, schotvastheid, waterapport en een sleep.
Met een zelf meegebracht klein eendje en de juiste rituelen wisten ze wat van hun verwacht werd, ging het hartstikke goed en zijn ze allebei met vlag en wimpel geslaagd.
Trots op die kleuters 😉.
Op de jachtaanlegtest is ook altijd een exterieurkeuring. De keurmeesters vonden beide honden mooie rasvertegenwoordigers maar waren helemaal weg van Hruby.

Pepper 1 U CACT op veldwedstrijd

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper 1 U CACT op veldwedstrijd
sep 222023
 

Yes, we did it again 🎉.
21 september behaalde ik met Cayenne Pepper Venaticus Major 1 Uitmuntend CACT uit handen van keurmeester P. Debret op de Gibier Tiré veldwedstrijd van de Vizsla Club de France in Damery.
Op eerdere wedstrijden deze week had ik al complimenten gehad over zoekwijze, passie, stijl en neusgebruik maar vandaag viel alles op zijn plek.
In de barrage mocht ze tegen een draadhaartje dat ze helemaal er uitliep, echter stak Pepper op de 2e slag erg naar voren waarna het ff duurde voordat ze haar parcours weer wilde hervatten. Tja, dan lig je er uit in een barrage. CACIT niet uitgereikt.
Na haar 1 U CACT van vorig najaar kunnen we nu de titel Trialer aanvragen en wie weet in de toekomst de titel werkkampioen 🤞.

Arrette zeer succesvol op Veld- en Waterproeven in Tsj

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Arrette zeer succesvol op Veld- en Waterproeven in Tsj
aug 222023
 

Na het succes van vorig jaar ging ik opnieuw naar de veld- en waterproeven (PZ en VP) in Tsjechie om te zien of we ons succes konden evenaren.
In het weekend van de 12-13 aug de Pohar van de van MSKAO en het weekend van 19-20 aug de Pohar van OMS Trebic. Beide wedstrijden zijn 2-daagse wedstrijden waarbij op zaterdag de Najaarsveldproef (PZ) gehouden wordt en op zondag de Waterproef (VP)
Arrette heeft super stabiel gewerkt. Zaterdag alle veldonderdelen (jagen solo en in groepsverband, voorstaan, verloren zoeken van konijnen en fazant, slepen van konijn en fazant en dan de dag afsluiten met apport uit water). Arrette had alle onderdelen volle bak, maar we kwamen geen haas tegen dus konden ook niet laten zien dat ze steady is op haas. Reglementair krijg je dan automatisch een 3.
Zondag de waterproef. Dit begon met een gesimuleerde drijfjacht waarbij steadiness en rust beoordeeld wordt op post (het ging goed met 18 honden op de rij maar was wel even spannend want door alle schoten gingen er veel eenden vliegen en dat had duidelijk haar interesse, tevens was de hond naast mij erg onrustig). Toen dirigeren op water, apport uit water, verloren zoeken in riet en 5 minuten stöberen in riet. Ze deed het allemaal voor de volle punten.
Einduitslag van de 18 deelnemers was dat we het eerste weekend 2e werden met Res. CACT achter een hond die wel steadiness op haas had kunnen laten zien en daarmee 3 punten meer had.
Het weekend erna werkte ze opnieuw buitengewoon betrouwbaar en behaalde precies dezelfde score 297/300 punten. Deze keer kreeg ze het CACT.
Super trots op Arrette ben ik dat ze met nauwelijks oefenen in de laatste maanden (zij een nest en ik een operatie aan mijn voet) gewoon laat zien dat ze een super betrouwbare werker is.
Arrette heeft nu in 2 kalenderjaren op 3 veld- en waterproeven 2x CACT en 1x Res. CACT gehaald. Helaas blijkt het Res. CACT in Tsj geen waarde te hebben, uitgezonderd als de hond de het CACT krijgt al werkkampioen is.
We gaan volgend jaar met zowel Pepper als Arrette proberen nog een CACT te halen om ze beide werkkampioen te maken.

Evzen Lovec Waterproef in Tsj

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Evzen Lovec Waterproef in Tsj
aug 222023
 

Samen met Ruben en Maschja Spekle heb ik in augustus een heerlijke hondenvakantie gehad in Tsj. Twee weekenden namen we deel aan proeven. Maschja had in het voorjaar reeds de Veldproef (PZ) gehaald met Lovec, nu wilde ze graag de waterproef halen. Na het eerste weekend de kunst afgekeken te hebben bracht ze het getrainde het 2e weekend super goed in praktijk en sloot de SVP af met een mooie score 92/100 punten en een certificaat in de 1e prijsklasse.

Castor A-diploma

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Castor A-diploma
jun 032023
 

Na vorig jaar een 3-tal keer op het dirigeerveld net achter het net te hebben gevist was het dit jaar op hun eerste SJP optreden raak. Tonny behaalde met Duke (Castor Venaticus Major) een A-diploma en nog wel met 90 punten. Dit was goed voor een 3e plaats op de SJP van 3 juni 2023 in Almkerk.
Tonny en Duke nogmaals van harte gefeliciteerd.

Elin op Pinkstershow

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Elin op Pinkstershow
mei 282023
 

2e Pinksterdag behaalde Erika met Elin een prachtig resultaat op de Pinkstershow te Gorinchem.

Ze kreeg een schitterend keurrapport en een mooie kwalificatie 1 Uitmuntend CAC-CACIB BOB in de gebruikshondenklasse.

Foto van KCM 2023.

 

Pepper 2x CACT in Tsj.

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor Pepper 2x CACT in Tsj.
mei 142023
 

Tussen alle puppygeweld door was er even ruimte voor een reisje naar Tsjechië voor deelname aan een tweetal werkproeven. Waar het in maart en april niet lukte met Pepper op de veldwedstrijden in Frankrijk en op de KCM van de CFVN, door wat later bleek een nekblessure te zijn, lukte het nu in Tsjechië meer dan eens.

2 dagen hebben we wedstrijd gelopen en 2x scoorde Pepper als beste Cesky Fousek van de dag en nagenoeg foutloos wat resulteerde in 2x een CACT. Zaterdag 13 april deden we een PZ en zondag een ZV. Maschja en Ruben Spekle waren ook mee en hebben op de PZ meegedaan met Evzen Lovec Venaticus Major en deze PZ afgesloten in de eerste prijsklasse. Op de ZV deed Maschja mee met Evzen Lovec en met haar jonge import teefje Cita z Zabraneho. Beide honden hebben ook de ZV behaald. Voor Cita een prachtige start van een mooie carriere.

Pepper is hard onderweg om Tsjechisch werkkampioen te worden. Maar we kregen nog wel even de deksel op de neus mbt de waarde van een Res. CACT welke zij vorig jaar gelopen had. Voor Tsjechisch werkkampioen dien de 3x een CACT te halen in 2 verschillende kalender jaren. Augustus vorig jaar behaalde Pepper een Res. CACT. Dus ik was in de veronderstelling dat ik nu 2,5 punten had van de 3 mbt werkkampioen. Maar dat is helaas niet waar. Het Res. CACT heeft in Tsj geen waarde tenzij de hond die het CACT gekregen heeft reeds kampioen was. Dan wordt het Res.CACT omgezet naar een vol CACT. Nou dat was in het geval van Pepper niet aan de orde want de hond die het CACT haalde was haar grote zus Arrette en het was voor beide honden hun eerste proef in Tsj.

Dus Pepper mag in 2024 nogmaals haar beste beentje voorzetten om het werkkampioenschap te verzegelen.

KCM 2023

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor KCM 2023
mei 082023
 

Op de clubschow van de Cesky Fousek Vereniging waren maar liefst 8 Venaticus Majors ingeschreven (uit 4 verschillende nesten). Keurmeester Lida Reeskamp-Blok

2 Uitmuntend, Falco Venaticus Major, jonge hondenklasse reuen
4 Uitmuntend, Evzen Lovec Venaticus Major, openklasse reuen
Zeer Goed, Erros Venaticus Major, openklasse reuen

2 Uitmuntend, Gayka Venaticus Major, jeugdklasse teven
Zeer Goed, Guusje Venaticus Major, jonge hondenklasse teven
2 Uitmuntend, Fyra Venaticus Major, jonge hondenklasse reuen
1 Uitmuntend Elin Venaticus Major, gebruikshondenklasse teven (beste gebruikshond)
1 Zeer Goed, Cayenne Pepper Venaticus Major, kampioensklasse teven

In de fokkerij klasse waren de reuen ingedeeld bij elkaar en de teven ingedeeld bij elkaar. Omdat de teven in onderbelijning beter waren vond de keurmeester dat de teven groep Venaticus Major op de eerste plaats eindigde.

Foto’s gemaakt door Elly Robijn en Tineke …..

H-nest geboren

 Geen categorie  Reacties uitgeschakeld voor H-nest geboren
apr 162023
 

Precies op de uitgerekende dag is op 16 april Arrette bevallen van haar tweede nestje. Er zijn maar liefst 5 reutjes en 5 teefjes geboren. Bij Cesky Fousek zijn nesten van 10 stuks of meer zeer gebruikelijk maar voor ons is het de eerste keer. De verhouding reutjes/teefjes is een groot cadeau. De afgelopen jaren hebben we vooral nestjes gehad waarbij veel reutjes en weinig teefjes geboren werden. Alle pups groeien inmiddels goed en Arrette toont zich opnieuw een zorgzame en rustige moeder.

Alle pups van dit nest zijn inmiddels gereserveerd

Regelmatig zullen er nieuwe foto’s en filmpjes geplaatst worden op de Lottes Facebookpagina in het foto album van het H-nest