CESKY FOUSEK

 

De Cesky Fousek is een zeer sociale en aanhankelijke, passievolle en roofdierscherpe Continentale Staande Jachthond van het Griffontype.

Continentale Staande Honden zijn honden die zowel vóór het schot als ná het schot, dus veelzijdig, voor de jacht inzetbaar zijn.
Met ‘voor het schot’ wordt het staande hondenwerk op levend veerwild in open terrein bedoeld.
Als we het hebben over ‘na het schot’ gaat het om het apporteren van dood of gewond kleinwild (veerwild, waterwild en haarwild) en ‘zweetwerk’ waarbij de hond een bloed-/voetspoor volgt van een gewond stuk grofwild (ree, hert of varken).

Al deze disciplines kennen hun eigen specialisten. De Pointers en Setters voor het staande honden werk, de Retrievers voor het apporteerwerk en de Zweethonden voor de nazoek op grofwild. De Continentale Staande Honden zijn manusjes van alles (veelzijdig inzetbaar), zo ook de Cesky Fousek.

De Cesky Fousek is een  zachtaardige hond die graag met en voor zijn voorjager wil werken. Hij gaat goed om met kinderen en voegt zich gemakkelijk naar de regels van het gezin. Het is een zeer sociale hond die graag bij zijn familie is en graag met andere honden optrekt.
Mede vanwege de strenge selectie in de fokkerij in het land van herkomst heeft de Cesky Fousek een rustig en stabiel karakter. Een Cesky Fousek heeft een zachter karakter dan de ‘gemiddelde’ Duitse Staande Draadhaar maar hij is zeker geen angsthaas en kan best tegen een stootje. Uiteraard moet, zoals dat voor iedere hond geldt, de wijze van training en omgang afgestemd worden op het karakter van het individu.

Zo rustig als de Cesky Fousek in en om het huis is, zo energiek is hij buiten in het veld.
Hij heeft veel beweging nodig en een training die is afgestemd op zijn aangeboren jachtpassie.

Het is een werkhond die een baas nodig heeft die de aangeboren jachtpassie in hem waardeert, begrijpt en de hond de gelegenheid geeft zichzelf onder gedegen begeleiding te ontwikkelen. Als dat het geval is heb je een zeer betrouwbare werker en een fantastische vriend aan deze hond.