aug 212022
 
Na het behalen van de bosproef (LZ), veldproef (PZ) en de waterproef (SVP) was het op 20 en 21 augustus tijd voor de veelzijdigheidsproef (VZ). Deze tweedaagse proef verenigd de drie voorgaande proeven in één.
Zaterdag stonden voor ons de veld- en wateronderdelen op het programma. Dit deden Pepper en Arrette hartstikke goed. Hier en daar een enkel puntje verloren op kleinigheden.
Pepper liep in de solo jacht te ruim volgens de keurmeester wat resulteerde in moeten fluiten in de bochten en daarmee een puntje verlies op zoeksysteem. Ze maakte wel een prachtig steady punt. Helaas vloog de fazant zo op dat het geweer deze niet kon schieten zonder mij definitief doof te maken. Dus later volgde nog een warm apport op de stoppel.
Arrette liet zich in de groepsjacht verleiden om met buurhond mee te gaan toen die luid keffend achter een haas aan vloog. Oeps, maar ze was vlot weer terug. En heeft verder keurig geluisterd.
Pepper behaalde een recordtijd van 17 seconden voor het uitvoeren van de fazantensleep. Arrette liet op deze sleep de mooiste/netste uitvoering van de dag zien.
Zaterdag middag was het waterwerk aan de beurt.
Dit begon met 2 minuten dirigeren/zoeken op water (zie filmpje op Lottes FB pagina).
Vervolgens apport uit water, dan 5 minuten zelfstandig stöberen in riet om dan te eindigen met een verloren apport uit riet. Voor de meiden allemaal appeltje eitje en Arrette deelde nog even een eye-wipe uit bij het verloren apport uit het riet. Binnen 1 minuut had ze de eend binnen waar de hond in de vorige groep tevergeefs 10 minuten naar gezocht heeft.
Al met al de eerste dag goed afgesloten met mooie cijfers en nog in de race voor een diploma in de 1e prijscategorie.
Dag 2 was onze bosdag. En daar waren de beruchte vossen weer. Omdat het op de bosproef 2 weken eerder stroever ging met de vossen apporten dan ik verwacht had, hebben we in de week voorafgaand aan de veelzijdigheidsproef nog 2x met vos geoefend. Helaas bleek op de dag van de proef dat dit de verkeerde insteek was. Arrette had er helemaal genoeg van en Pepper deed ook moeilijk. De vos uit de hindernis kwam nog wel binnen maar op de sleep gaf Arrette een definitieve weigering. En daarmee is de kans op een eventueel diploma bekeken.
Pepper werkte goed op de bos disciplines (rust op post bij 10 minuten durende gesimuleerde drijfjacht, jagen, buschieren, bersen, zweetspoor, sleep haas etc) maar scoorde lage cijfers bij de 3 vossen oefeningen. Dit resulteerde in een diploma in de 2e prijscategorie met een puntentotaal wat ruim boven het minimum voor de 1e prijscategorie was.
Eind goed al goed ben ik reuze trots op mijn meiden dat ze in 2,5 wkn tijd 3 wedstrijdweekenden hartstikke goed gewerkt hebben en prachtige resultaten behaald hebben op proeven die wij in Nederland niet kennen in een taal waar het vrouwtje geen bal van begrijpt.

Sorry, the comment form is closed at this time.