aug 152022
 
Zaterdag 13 en zondag 14 waren we te gast op de veld- en waterproef van de Britse Staande honden vereniging van Moravië.
Zaterdag stond de veldproef op het programma.
Gestart werd met groepsjacht (in linie lopend voorjagers zo’n 50m uit elkaar mogen de honden flankeren. Elkaar niet hinderen en de andere voorjager eigenlijk niet passeren. Mbt dat niet passeren werd wel een oogje dicht geknepen want Britse staande honden lopen nu eenmaal groot. Arrette en Pepper deden daar vrolijk in mee 😉. Ruim jagend, maar goed in de hand. Er werd voorgestaan waarbij de andere honden zich keurig gedroegen. Tijdens de drift werd ook nog 8x geschoten om het gedrag vd honden mbt schot te testen).
Vervolgens verloren apporten van haas en fazant in hetzelfde luzerne veld. Dit was vd pointer in onze groep wel moeilijk maar hij deed het toch maar. Voor onze meiden was dit natuurlijk appeltje eitje al wilde Pepper even zeker weten of het haas wel dood was 😉 (1 puntje aftrek)
Toen naar de andere kant vh mega luzerne veld voor slepen van haas en fazant vd wind af getrokken. Ook appeltje eitje.
Daarna was het tijd voor een warm apport test. Er was geen wild geschoten tijdens de groepsjacht dus werd er even een fazant uit de auto gehaald.
Op 5 m afstand op kaal land werd deze zonder knal opgegooid en de hond moest halen. Arrette keek me echt aan met zo’n blik van ‘Dit meen je toch niet? Zo’n simpel apport moet ik gaan halen? Ik heb net al die moeilijke apporten gedaan’. Toen ze bij de fazant kwam en merkte dat deze warm was vond ze het toch wel weer leuk en bracht ‘m netjes.
Alle apporteer onderdelen te land afgerond, was het nu tijd vd solo jacht.
Hier mag de hond zo ruim jagen als hij wil en wordt gekeken naar zoeksysteem, snelheid en uithoudingsvermogen.
Pepper gaf hier een geweldige show weg met een schitterende galop, zeer ruime zoekwijze en een spectaculair arrêt op een wilde kwartel (zie video op mijn FB pagina). Door de jury werd Pepper de rest van het weekend Rakette genoemd. Ze waren helemaal verliefd op haar.
Vervolgens naar het water voor een apport van eend uit water en werd de dag afgesloten. Arrette had de koek op en weigerde te gaan zitten bij het afgeven (1 puntje aftrek).
Respect op haas bleek niet te testen omdat door de warmte er geen hazen in het veld lagen. Reglementair krijg je dan automatisch een 3.
Zondag stond de waterproef op het programma. Er werd gestart met een 10 min. durende gesimuleerde drijfjacht waarbij er veel geschoten werd. De honden moesten de rust op post bewaren.
Alle honden gedroegen zich prima en we konden met het echte werk beginnen.
Bij een grote visvijver moesten we starten met 2 minuten dirigeren op water. Pepper vindt dit ingewikkeld en verloor wat puntjes. Gelukkig deed ze alle andere onderdelen voor volle bak dus zat ze nog altijd hoog.
Vervolgens apport uit water met schot.
En toen op naar een uitdagend onderdeel: 5 minuten zelfstandig stöberen in riet. Nou dit was aan de meiden wel besteed. Het rook er interessant met vossenlucht in de kant en eenden in het natte gedeelte. Ze willen dat de hond ruim zoekt en zowel rechts als links en diep werkt. Het kraken van het riet en het plonzen tijdens het lopen verklapte waar de hond was.
Toen nog een verloren apport van een eend uit het riet en de dag zat er op.
Terug naar het restaurant voor de puntentelling. Zowel voor de Britse staande honden als voor de Continentale staande honden was er een CACT te verkrijgen genomen over de 2 dagen.
Arrette had een geweldige score lijst en werd beloond met het CACT.
Pepper (Rakette) had wat puntjes verloren op het dirigeren in water maar had verder schitterend gewerkt en kwam daarmee in aanmerking voor het Reserve CACT.

Sorry, the comment form is closed at this time.