jan 012022
 

Jachtseizoen 2021 zit er weer op. In januari zullen er nog een paar momenten volgen maar de grootste bulk hebben we gehad.

De honden hebben geweldig gewerkt. Vitesse (9,5 jr), Arrette (4,5 jr) en Pepper (2,5 jr) alle 3 als volwaardige betrouwbare gebruikshonden. In juli startte het met de duivenjacht. Daarna kwam de eendenjacht al was de combinatie nog niet heel eager in het begin van het seizoen. Vervolgens gooide vogelgriep roet in het eten dus er is dit jaar erg weinig op eenden gejaagd. Wel hebben we in ons eigen veld 2 vossendagen gehouden waarbij de eerste dag er 2 vossen, dankzij de honden, binnenkwamen en de tweede dag de vossen het veld sneller verlieten en precies de gaatjes tussen de geweren wisten te vinden.

Vervolgens mochten we nog regelmatig mee op de fazanten en hazen. Arrette ontwikkelde zich dit seizoen tot een geweldige hond voor het aangeschoten wild. Met haar ranke atletische lijf kan ze een grote snelheid ontwikkelen die in dit geval enorm in haar voordeel is. Verre uitzeilende fazanten werden op eigen initiatief door Arrette er uit gepikt, achtervolgd en vervolgens opgezocht in de bosjes aan de andere kant van de weg, bij de boerderij achter de mesthoop of in het stuk groenbemester een eind verder op. Ook op de hazen bleek zij een volhardende werker die de aangeschoten hazen van ver mee terugbracht. Geen gehannes met wild, gewoon pakken en direct terug naar de baas, ondertussen goed oplettend of er elders nog iets interessants gebeurt. Ze zal het wild niet loslaten en het allemaal keurig levend ter hand stellen.

Pepper apporteert graag maar toonde in de grote groenbemestervelden duidelijke voorkeur voor het zoeken en voorstaan. Als de vogel eenmaal vloog en er een andere hond misschien dichterbij was voor het apport dan draaide ze direct om, om weer een nieuwe vogel te zoeken en die voor te staan.

Vitesse krijgt een beetje veteranen trekjes. Als Lotte met meerdere honden tegelijk in de drift loopt, kiest Vitesse er voor aan een andere kant te gaan lopen dan waar Lotte loopt. Zo kan ze zonder bemoeienis haar ding doen. En dat werk doet ze prima. Ze komt zich na de drift weer melden (tenzij ze op eigen initiatief nog even assisteert bij een nazoek) of als ze tijdens de drift een apport heeft dan komt ze deze bij Lotte brengen.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Translate »