aug 292016
 

Op 20 en 21 augustus deed ik met Vitesse mee aan de VZ (vergelijkbaar met VGP) in Opava, Tsjechië. We zijn al geruime tijd hiervoor aan het trainen en de week ervoor hebben we met vrienden in Tsjechië de verschillende onderdelen nogmaals doorgelopen.

Zaterdag werd gestart met de bosproeven. Apport van de vos uit de hindernis , steadiness op post bij drijfjacht, bersen en dan 5 minuten uit zicht down liggen met schot, zweetwerk (dit ging geweldig goed met complimenten hoeveel plezier de hond toonde tijdens dit werk), jagen in het bos, verloren apport van vos en slepen van vos en haas.
Deze dag ging heel goed. We behaalden veel 4-en (is max.), een enkele 3 en één 2 (piepen op post tijdens de drijfjacht). Tot dan toe alle punten hoog genoeg voor de eerste prijsklasse.

Op naar de 2e dag waarbij waterwerk en veldwerk getest ging worden. Wij begonnen met waterwerk en waren in alle onderdelen de eerste van de groep (de dag er voor was mijn voorganger afgegaan op het zweetspoor). Dirigeren op water was het eerste onderdeel. Het rook links erg lekker dus het was moeilijk haar naar rechts te krijgen (resultaat een 3). Toen stöberen in het riet. Dit deed ze met veel verve en power, heeft het hele stuk afgezocht en nog even een ree er uit gedrukt. Ze werd geprezen om haar werk. Terugkomen ging ff iets minder vlot (ze had het erg naar haar zin), maar dat was niet erg. Toen verloren apport uit het riet. Ze had de vaart er nog goed in zitten en speerde weg om weer lekker te gaan stöberen. Met wat overredingskracht kreeg ik haar weer in de buurt en vond ze de eend precies op tijd om nog een 4 te kunnen krijgen. Super gewerkt was het commentaar van de waterwerkkeurmeesters. Toen slepen en verloren zoeken van haas en fazant in open veld. Dit ging prima en leverde uitsluitend 4-en op.

Vervolgens jagen in open veld. Begonnen werd op een stoppel met de groepsjacht (4 honden en voorjagers op linie en de hond mag niet ver weg en moet voor de eigen voorjager blijven werken). Er was weinig wind maar de wind die er was kwam van achteren. Vitesse snapte er niks van dus heb ik haar ook maar sterk onder appèl gehouden en een beetje links rechts gestuurd (dit resulteerde in een 3 voor zoeksysteem, ach ja). Ze struikelde op een bepaald moment over een kwartel (wind was verkeerd), stond ‘m niet voor maar greep ‘m gelukkig ook niet. Vervolgens solo jagen in hoog gras op een uitgezette fazant. Binnen 1 slag had mevrouw ‘m al in de neus, stond voor en vond dat die fazant wel heel bijzonder rook/zich gedroeg. Hij fladderde weg en ze vond dat ze dat toch aan nadere inspectie moest onderwerpen. Dit resulteerde in een 2 voor steadiness en een 3 voor gehoorzaamheid.

Verder werden alle onderdelen met een 4 beoordeeld en hebben we dus een VZ diploma in de 1e prijsklasse behaald.
453 punten (max 500) en een 6e plaats van de 11 deelnemers.

Deze VZ was onze generale repetitie voor de geplande Mem. Dr. Kuhna van 27-28 aug.
Een blessure aan de voorpoot speelde echter weer op. Om te voorkomen dat de onsteking van de bycepspees een chronisch probleem gaat worden heb ik met pijn in mijn hart besloten dat het beter was om niet deel te nemen aan de Mem. Dr. Kuhna. We zijn uiteraard wel gaan kijken en hebben genoten van mooi hondenwerk, prachtige velden en leuke mensen.

We zijn buitengewoon tevreden met het behaalde diploma op de VZ van Opava.

Sorry, the comment form is closed at this time.